BIZNES Media i PR

Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce

Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce
Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze

Data publikacji: 2018-06-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce
Kategoria: BIZNES, Media i PR

Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?

Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce BIZNES, Media i PR - Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?

Poziomki i ich właściwości

Sezon na ten owoc przypada na czerwiec i lipiec. Dziko rosnące poziomki mają więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych niż owoce rosnące w domowych ogródkach. Ich zaletą jest duża ilość witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz pomaga walczyć z infekcjami i wirusami. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości potasu wpływają korzystnie na pracę naszego układu krwionośnego, dlatego też polecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz anemią. Kolejną zaletą poziomek jest dobry wpływ na pracę układu moczowego. Również osoby mające problemy z układem krążenia powinny włączyć do swojej diety poziomki, gdyż pomagają w blokowaniu wchłaniania złego cholesterolu.

Jeżyny w naszej diecie

Jedną z właściwości jeżyn, którą warto wymienić na początku jest ich świetny wpływ na układ krążenia. Wspomagają jego pracę głównie dzięki zawartości składników takich jak błonnik, witamina C i antocyjany. Kolejną zaletą jedzenia tego owocu jest jego dobry wpływ na wzrok, ponieważ dzięki dużej zawartości witaminy E i C zmniejsza ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej. Na nasz wzrok korzystnie wpływają również antocyjany zapobiegające stanom zapalnym siatkówki.

Czarne i czerwone porzeczki

Właściwości odżywcze czerwonych i czarnych porzeczek są bardzo podobne. Obydwie odmiany posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą spożywać je osoby będące na diecie odchudzającej. Owoce te są też bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Porzeczki zawierają również witaminę P, czyli rutynę, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Ponadto, zarówno czarne, jak i czerwone porzeczki są źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, biotyny oraz żelaza, magnezu i wapnia.

A to już wiesz?  Ludzki wymiar dachów

 

Źródło Take a Fruit

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce BIZNES, Media i PR - Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?
Hashtagi: #BIZNES #Media i PR

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy