BIZNES Media i PR

Imbir – naturalnie na odporność

Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Bbez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach

Data publikacji: 2018-09-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Imbir – naturalnie na odporność
Kategoria: BIZNES, Media i PR

Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Bbez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych.

Imbir – naturalnie na odporność BIZNES, Media i PR - Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Bbez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych.

Imbir w różnych postaciach jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów: herbaty, piwa czy lemoniady. Sproszkowany, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów – nada im intensywnego smaku. Natomiast marynowany imbir doskonale podkreśla smak sushi. Jednak poza wykorzystaniem w kuchni, ma on liczne właściwości lecznicze.

Na odporność

Od setek lat imbir używany jest jako naturalny lek na katar i przeziębienie. Zawarte w nim związki poprawiają odporność organizmu. Natomiast przy przeziębieniu, pomaga nam szybciej się z nim uporać. Jedną z właściwości imbiru są jego właściwości rozgrzewające, które przy grypie i przeziębieniu naturalnie oczyszczają organizm poprzez wypacanie. Jeśli podczas choroby zmagamy się z dolegliwościami zatok, imbir pomoże w oczyszczeniu układu mikrokrążenia. Jego właściwości antybakteryjne świetnie sprawdzą się szczególnie w okresie największych zachorowań.

Dla układu pokarmowego i trawiennego

Zawarte w kłączu imbiru olejki pomagają walczyć z zaburzeniami trawienia. Jest również naturalnym lekarstwem na wzdęcia; ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną i przed podróżą zażywamy specjalne leki, w ich składzie również znajdziemy imbir, ponieważ skutecznie łagodzi on mdłości. Zalecany jest też osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku – pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Na odchudzanie

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, na pewno świetnym pomysłem będzie włączenie do diety imbiru, jako dodatek do potraw i napojów. Właściwości pobudzające, oczyszczające i rozgrzewające sprawiają, że przyspiesza metabolizm. Natomiast dzięki właściwości wytwarzania ciepła w organizmie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Sproszkowany imbir, dodawany chociażby do wody sprawi, że nie będziemy mieli chęci na podjadanie i dłużej będziemy nasyceni.

A to już wiesz?  Przemiany na polskim rynku najmu długoterminowego (PRS)

Źródło: Take a Fruit

 

 

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Imbir – naturalnie na odporność BIZNES, Media i PR - Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Bbez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych.
Hashtagi: #BIZNES #Media i PR

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy