BIZNES Media i PR

Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść?

Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść?
Owoce te kojarzą nam się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego w sezonie powinniśmy spożywać świeże i soczyste maliny, truskawki i

Data publikacji: 2018-05-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść?
Kategoria: BIZNES, Media i PR

Owoce te kojarzą nam się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego w sezonie powinniśmy spożywać świeże i soczyste maliny, truskawki i borówkę?

Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść? BIZNES, Media i PR - Owoce te kojarzą nam się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego w sezonie powinniśmy spożywać świeże i soczyste maliny, truskawki i borówkę?

Truskawki – źródło witaminy C

Truskawki pojawiają się w naszym klimacie w połowie maja, ale niestety nie możemy cieszyć się nimi długo, ponieważ sezon na nie kończy się już na początku lipca. Dlatego, przez te kilka miesięcy, kiedy mamy dostęp do pysznych i świeżych polskich truskawek, warto znać i wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa, które nam dają.

Owoc ten wyróżnia się dużą zawartością witaminy C oraz niską zawartością cukrów prostych. Te właściwości sprawiają, że są idealne dla naszej odporności, a także figury. Truskawki zawierają również beta-karoten, wapń, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto są źródłem błonnika, przez co poprawiają trawienie.

Ich smak natomiast sprawia, że są idealnym dodatkiem do deserów, lekkich sałatek czy koktajli.

Maliny w walce z przeziębieniem

Tak jak wyżej wspomniane truskawki, maliny również są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawierają również potas, fosfor oraz witaminę E.

Owoce te są zalecane osobom, które chcą poprawić swoją odporność. Chronią nas również przed różnego rodzaju infekcjami. Sok z malin pomaga walczyć z przeziębieniem i obniża gorączkę – jest świetnym środkiem napotnym.

Dzięki dużej zawartości błonnika, maliny przeciwdziałają niestrawnościom, a także pomagają w utrzymaniu zdrowego stanu skóry. Polecane są też tym, którzy mają problemy ze stawami.

Czarne jagody i ich właściwości

Owoce te, nazywane też borówkami, pojawiają się u nas na początku czerwca, a sezon na nie trwa do września.

A to już wiesz?  Jak będzie wyglądała reklama online w 2018?

Ich głównym, najczęściej wymienianym dobroczynnym działaniem dla naszego organizmu, jest świetny wpływ na wzrok. Wszystko to za sprawą antocyjanów, które wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie. Antocyjany mają również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne oraz odpowiadają za piękną, intensywnie fioletową barwę tych jagód.

 

Właściwości owoców jagodowych są liczne, dlatego też, gdy nadchodzi na nie sezon, powinniśmy w pełni wykorzystywać ich dobrodziejstwa. Na pewno jedzenie malin, truskawek i czarnych jagód wpłynie pozytywnie nie tylko na Wasze zdrowie, ale także wprowadzi Was w dobry nastrój. W końcu to owoce, które kojarzą się z latem!

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Czarne jagody, truskawki, maliny – dlaczego warto je jeść? BIZNES, Media i PR - Owoce te kojarzą nam się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Poza doskonałym smakiem, zawierają również wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego w sezonie powinniśmy spożywać świeże i soczyste maliny, truskawki i borówkę?
Hashtagi: #BIZNES #Media i PR

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy